28/6: Snart hemma efter 10 mån, 3 veckor

Det är nästan 29onde nu!  bara 26 minuter kvar och den 29onde börjar vi resa hemåt. Har umgåtts en hel del med kompisar och framför allt de andra utbytesstudenterna de här sista dagarna. Carin har bott hos oss i några dagar eftersom hennes värdfamilj skulle upp till Kalispell några dagar innan vi alla skulle samlas i Whitefish. Kändes lite löjligt att hon skulle behöva bila tillbaka ner till Bozeman 7 timmar och sen upp hit igen två dagar senare. De andra Bozeman utbytarna kom upp till Whitefish idag, vi hade kul med dem hela eftermiddagen och kvällen. Imorse hade vi AFS frukost på en resturang och efter det var min familj inbjuden på ett bröllop. Mysigt! Igår hade BBQ hos Renzo, alla utbytesstudenter i Whitefish + Carin förstås. Har inte riktigt tid att skriva mer nu, måste packa det sista.

Imorgon: Brunch med familjen. Alla AFSare från Montana samlas i Whitefish kl 12 och har en sista orientation. Kl 18 sätter vi oss alla på en buss och börjar köra till Seattle.

Måndag: Carin fyller 18! kl 6 på morgonen kommer bussen fram till Seattle. Första studenterna åker vid 8, vi från sverige åker vid 13 tiden.

Tisdag: Landar i Amsterdam, byter flyg till Sverige. kl 11: ARLANDA! Mamma, Pappa, Ida och Julia träffar jag där. Hem till mig kommer också Marie, Carro, Kerstin och Sara!

Natti natti!

21/6: Sorg

Stackars Chowder har blivit sämre och sämre under året, och nu visade det sig att hon haft en tumör på njuren (spleen?). Hon linkade i flera dagar, och igår påpekade jag att hon stönade en hel del när hon ställde sig upp eller la sig ner. Shelle och jag var tvungen att halvt om halvt lyfta henne upp för trappan igår kväll. Tidigt igår morse väckte hon Shelle med sitt stönande och Shelle släppte ut henne för hon trodde att hon behövde kissa. Men hon bara la sig ner på gräset och kunde inte ta sig upp igen så Shelle väckte Brad som bar henne till bilen och de åkte iväg till vetrinären där tumören upptäcktes. Men det gick inte att göra något så de var tvugna att avliva henne stackarn. Mogul ser lite bortkommen ut, han vet inte riktigt vart Chowder har tagit vägen.


19/6: FRA

Jag hörde just talas om FRA lagarna, och att de gick igenom. (Ja, jag ligger lite efter här borta i Montana) Men vad i...?!

Hoppas någon FRA människa läser det är, eftersom det går över Sveriges gräns. Har bara en sak att säga.

YOU SUCK.

Ha, där fick du.

Avlyssna brottslingar hur mycket du vill, men håll dig borta från mig. (Och nej, jag är inte kriminell, vad nu än USAs säkerhetspersonal tror.)



...Tror ni att jag kommer bli arresterad för att ha förolampat regeringen?


18/6:

Det är fortfarnade lika skönt ute. Almi är tillbaka nu så vi gick på bio och shoppade lite i lågprisaffärerna i Kalispell. Vi såg Don't mess with the Zohan som var hur rolig och dum som helst. Hur korkad som helst men humorn var så barnslig (och väldigt amerikansk) att det blev roligt. Någonsin hört talas om Will Ferrell? Hur stor komediskådis som helst här, men jag tycker inte att hans filmer är kul alls. Humor som jag tycker är riktigt amerikansk (för jag har inte stött på nån utlänning som gillade det) och Zohan var åt det hållet... men rolig i alla fall. Den handlade om konflikten mellan palestiner och israeliter. En israelisk terrorist tröttnar på alltihop och flyttar till USA för att bli hårstylist.
Almi hade det jättebra i New York verkar det som. Träffade massor av andra turkiska kompisar! Och nu sitter hon fast hemma i sin värdfamiljs lilla hus för hela familjen (alla fyra) jobbar hela dagarna. Herregud.
Har en liten lista på vad som händer nu de sista dagarna:

Vatten park - ? (kanske)
Good Bye BBQ - ?
Joschka fyller år - 21 juni (kanske)
Adriana fyller år - 24 juni (kanske)
Bröllop - 28 juni
AFS Orientation - 29 juni
Lämnar USA - 30 juni

Vi får väl se vad som händer.

Kramar!


16/6: Ingen snö i alla fall - The Happening

Har vart så varmt ute i flera dagar nu, över 30 idag, trots att det snöade för en vecka sen. Jag ser ut som jag varit i Grekland en vecka redan (tror det beror på att vi är så högt upp PLUS på Paris våglängd). Hörde någon avfyra ett vapen flera gånger igår när jag låg och solade. Sånt händer väl bara i Montana, skulle jag tro. Kanske North Dakota också. Mogie, hunden, la sig på min handduk när jag gick in för att fylla på vattenflaskan, så jag fick brottas lite med honom innan han flyttade på sig. (Vilket resulterade i några fina vita rivsår på min bruna hud).
Gick på bio igår kväll med en Adriana, Hannah, Katie och Zach (fast jag hade ingen aning om att Adriana hade mitt nummer). Vi såg the Happening. Skitläskig (fast jag tycker ju att alla skräckfilmer är skitläskiga förstås) och allmänt konstig. Vet inte om det var menat att den skulle ha så dåliga skådespelare och screenplay? Fattade jag bara inte humorn? Var det en parodi på skräckfilmer? Fast repliken "I'm talking to a plastic plant. I'm still talking." kommer nog bli en klassiker (jag tyckte i alla fall att den var sjukt rolig). Såå.. trots att jag inte kan mycket om filmer skulle jag vilja påstå att det var en humor/skräck film. Låter det konstigt? Filmen var mysko...

Kram!

13/6: Långsamt...

Här står tiden ganska stilla för tillfället. Allt folk jag umgåtts med utanför skolan är bortresta för sommaren just nu... En i New York, en i San Fransisco, tre i Malibu (det kanadensiska Malibu) och en på Hawaii (liiiite avundsjuk kanske...). Aldo jobbar tills på måndag, Shelle är på konference i Butte eller Bozeman eller Billings eller någon annan stor stad på B tills på söndag (stor enligt Montana mått i alla fall...) och Brad är och hälsar på sin flickvän i Chicago. Så just nu är det bara Kevin, jag och Jaime häromkring. Och jag måste faktiskt säga att jag har hur tråkigt som helst. Fast Almi kommer hem från New York om några dagar tror jag. För det mesta försöker jag sova ungefär tolv timmar om dygnet så att jag har lite mindre tid att hålla mig sysselsatt, men om man aldrig kommer ut ur huset, förutom i trädgården, så är det inte så lätt att sova hur mycket som helst. Önskar för femhundrasextioelfte gången att jag inte bodde så långt bort från civilisationen (eller att jag hade en bil som jag kunde köra omkring i).

Spenderar ungefär fyra timmar  med att läsa en bok ute i solskenet varje dag (även fast boken har mikroskopisk text, 772 sidor och riktigt, riktigt torrt språk) sen kan man knappt vara ute längre utan att få alldeles för mycket solsken så då går jag in och gör något artistiskt, tecknar något eller skriver eller vad som helst som sysselsätter mig litegrann. Brottas lite med hundarna och kelar med katten. Äter middag eller lunch medan jag läser vartenda ord i dagstidningen. Kollar kanske på en film om TVn är ledig. Sitter vid datorn och lyssnar på musik i fyra timmar eller så. Jag känner mig riktigt stolt över att jag kan sysselsätta mig hela dagen utan ägna halva dagen åt att stirra ut genom fönstret (inget illa menat pappa, men själv tycker jag att det blir lite tråkigt i längden).

Tror inte att hela sommarlovet tills jag åker hem kommer vara såhär, Almi kommer ju tillbaka och så är det ju bröllop och säkert något annat som ingen berättat för mig än (för så brukar det ju bli haha). Fast just nu är jag ganska redo på att åka hem snart om man säger så. Var ju bara en jäkla otur att alla valde just den här perioden att åka på semester!

Kramar

10/6: Ja se det snöar, ja se det snöar...

Snö?!

 Psst... Datumen på kameran är lite off.


9/6: Back East

Hade det ganska så bra på östkusten förra veckan. Har lite jetlag från tidsskillnaden men inte mycket.
Reste hela dagen på måndagen och sov på ett trevligt hotell på kvällen. Hela veckan gick åt till att åka bil och stanna till för att titta på någon sevärdhet eller ta in på ett hotell för kvällen. Vädret var varmt, ca 25-30 grader plus 85 procentig luftfuktighet så jag tror nästan jag dog av värmeslag ett par gånger. Nej men det var faktiskt skönt med värme som en omväxling (även om håret krullade sig), här hemma i Montana har vi inte haft det särskilt varmt på sistone.

Vi stannade till vid Niagara fallen och tog en båttur till botten av både fallen på den amerikanska sidan och den kanadensiska. De kanadenskiska fallen var otroligt mäktiga, vi hade otroliga vattenfall på tre sidor av oss. Dessutom var vi längst fram i kön till båten så jag skyndade mig och ställde mig längst fram i fören. Helt otroligt! Kunde inte låta bli att ta av mig huvuddelen av regnkäpen och förutom att jag blev helt dyngsur stod håret rakt upp pga negativa någonting. Ni vet såna där små partiklar i atomer tror jag. Protoner kanske? Äsch jag kommer inte ihåg vad de sa att det var. Vi tog oss också till Cave of Winds som var alldeles brevid de amerikanska fallen. Fast det var inte en riktig grotta. De hade byggt ett sorts trädäck eller brygga nåt sånt alldelest brevid fallen. Brosystem skulle kanske beskriva det bättre. Små avlånga trädäck som ledde oss upp på "the hurricane deck" under fallet allra längst till höger. Så vi fick oss en liten dusch under niagara fallen. Dyngsur igen. Vi fösökte ta oss över till Kanada vid Niagara fallen men det fick jag inte eftersom jag inte hade alla papper som tillhör visumet med mig. Istället släppte de in mig i Kanada så en kanadensisk gränskontrollant (eller vad de nu kan kallas) kunde titta lite på mitt visum, sen skrev de ett intyg på att jag hade tillåtelse att lämna Kanada och sa åt oss att åka tillbaka över gränsen igen. Vid USA gränsen var de tvungna att leta reda på mitt visum i databasen (tydligen räckte det inte att jag hade själva visumet i passet) och när de väl hittat mitt visum och släppt iväg oss hade det säkert gått en timme och jag var ganska trött på det hela. Amerikanska säkerhets folk tycker verkligen inte om mig.

Vi tog oss en tur ner till Lancaster County i Pennsylvania och kollade in Amish folket också. Vi åkte häst och vagn med en läskig Amish gubbe och åt på en Amish resturang som jag trodde skulle vara någon sorts turist attraktion. Blev ganska förvånad när vi går in i resturangen och typ tio-femton Amish killar vänder sig om och stirrar på oss. Alla med hängslen, blå skjorta och Amish hatt. Eeek. Kvinnorna hade en bylsig mörkgrön klänning med vitt förkläde och en liten vit hätta på huvudet.

I Hershey, Pennsylvania kikade vi på fabriken som tillverkar Hershey choklad. Typ amerikansk version av Marabou. Hade alldrig hört talas om Hershey förr, men alla här insisterar om att det är världsberömt. Visade sig att de tillverkar KitKat och Twix. Hade aldrig hört talas om Hershey i alla fall. Kollade på en 3D biofilm om Hersheys historia, läste lite om Mr Hershey och allt han donerat pengar till etc. Och åt choklad såklart. Yumm. Så alltså finns det en familj som heter Hershey, ett företag, och en stad. Förvirrande. Fast Hershey överträffade helt klart Gränna, choklad är ju så mycket godare än polkagrisar. Såg oss omkring i Hershey Rose Gardens också, vackert men lite småtråkigt. Är inte så mycket för blommor. Oh, juste! gatlyktorna i Hershey är formade som Hershey Kisses, små chokladbitar som Hershey producerar.

Sen tog vi oss en sväng ner till Tiona, PA och sov en natt i Aldo's sommarstuga från när han var liten. Påminde mig om svensk midsommar när jag hittade förgätmigej och smörblommor i trädgården.


Kram!

 Hershey Rose Gardens

 Niagara fallen

 Liten båt inne i fallen.

 Kanada sett från USA

 Hershey Rose Gardens

 Amerikanska gränsen sett från Kanada

 Choklad gatlyktor

 Cave of Winds

 Amish buggy ride!

 Cave of the Winds

1/6: Graduation och All-Night Senior Party!

Hela förra veckan gick åt till att plugga och plugga... Hade semester finals i vissa ämnen bara, eftersom Seniors för det mesta inte behövar ta finals sista terminen i High School. Hade två finals och två ganska stora test som inte var finals, men var svåra i alla fall. Fredag fick vi Seniors gratis frukost innan skolan började och satt och snackade i en timme eller så. Den dagen hade vi bara fyra lektioner, så bara lektionerna innan lunch. Sen hade vi en kvarts förlängd lunch och så var det graduation ceremony träning! Tog en och en halv timme eller så och efter det fick vi våra yearbooks. Yearbooks är typ en skolkatalog för vår skola, som förutom porträtt på alla elever och personal har massor med roliga grejer. Citat från elever, klubbfoton, lagfoton etc.

Lördag var det Graduation! Satte på mig min cap och gown och radade upp mig i korridoren utanför skolans idrottshall med alla andra 150 Seniors. Vi traskade mycket organiserat in idrottshallen som hade fullsatta läktare och satte oss på våra stolar mitt på basketplanen så alla kunde se oss. Fick stå och hedra flaggan och sånt, och lyssna på massor av folk som höll tal osv. Sen gick raden längst bak av alla elever och ställde sig i kö bakom scenen där alla hållt tal innan. Vi utbytesstudenter fick gå upp på scenen först (en och en förstås), och sen kom alla andra elever i alfabetisk ordning. På scenen fick vi vårt diplom och skakade hand med rektorn och sen gick vi och satte oss igen i princip. Efter några till tal traskade alla studenter i omvänd ordning ut på gräsmattan utanför skolan och kastade hattarna i luften och tog foton med alla kompisar och familjen. Sen bar det av till studentskivor som jag tyckte var astråkiga eftersom jag inte kände någon. Alltså, jag kände ju de som studentskivan var för, för det mesta, men ingen annan liksom. Alla andra hade ju sina egna studentskivor! Fick Shelle att släppa av mig hos Giuseppe tillslut, för där var utbytesstudenternas studentskiva. Fattar inte varför jag var tvungen att åka runt på alla andra skivor först, när jag hade en "egen", men jaja... Vädret var i alla fall underbart!

Klockan halv tio bar det av till "the All-Night Senior Party". Det var ett party som skolan organiserat så att ingen skulle gå ut och festa efter Graduation, höll på från halv tio till tre på morgonen. Alla skrev i varandras yearbooks, badade i poolen, testade scuba diving, spelade pingis, volleyboll, poker, basket, fick massage, gick in och blev spådd av en spågumma, vann priser (en av mina kompisar van en bil!! Jag vann ett $50 Visa Gift Card)... Det var kul men lite för långt. Liiite. Efter det gick vi hem till Giuseppe, som vi gjporde efter Prom, och stannade uppe och snackade och kollade på TV tills kl 6. Kunde inte somna (varför har jag ingen aning, hur konstigt är inte det?!) så jag gick upp och åt frukost, tog en promenad i duggregnet och gick och la mig vid åtta igen och sov en och en halv timme till. När jag kom hem runt tolv idag gick jag och la mig igen och sov enda tills för två timmar sen, klockan fem. Vet inte vad som förstörde min dygnsrytmn så totalt, jag har det ju alltid ganska lätt med jetlag och sånt...

Just nu packar jag för imorgon åker Shelle och jag till Pennsylvania för att hälsa på Grandma Kuntz i en vecka. Vi ska kolla in Amish folket, Niagara Falls (förhoppningsvis från den kanadensiska sidan om de släpper in mig även fast jag inte reser med mina riktiga föräldrar. Synd att jag har ett halvår kvar innnan jag blir myndig!), Hershey Village (Gränna chokladversion typ) och lite andra grejer runt om i staten.

Juste, Brad och Jaime har kommit hem för i sommar! De kom hem redan ett par dagar efter softball-incidenten (haha) men jag glömde att berätta det. Jag bor i ett av gästrummen resten av utbytesåret (29 dagar! Ahh!!) för myror invaderade Jaimes rum som jag bodde i, och sen ville Jaime måla om i det rummet också. (Kan förstå det, chockerande lila väggar med lavender mönster på är väl lite galet kanske...)

Kramar!