27/10: Mer ansökningar

Nu börjar det ta fart!

Bara två dagar efter att vi skickat perliminäransökan så fick vi brev från AFS igen! De gav oss massor med intruktioner om hur vi skulle gå till väga därifrån, så nu håller vi på med den stora ansökningen. Gud så mycket papper det är! Två Heath Certificates, en hel jäkla uppsats från en jämnårig kompis om varför just jag är en så bra människa, en till sån från en vuxen vän till familjen, massor med papper om mina betyg, rekommendation från lärare, kort engelska test som ska signeras av min engelskalärare... det är det som jag kommer ihåg på rak arm. Och juste, vi måste beställa läkartid, vaccinationstid och snacka med folket på amerikanska ambassaden om visum och så. Och skaffa nytt pass måste vi göra också, för mitt hinner gå ut medan jag är i USA. Allt ska vara avklarat innan mars, tror jag, så jag har ju ett tag på mig!

Wish me luck!

21/10: Ansökan

AFS kontaktade oss per mejl för några dagar sedan, mycket tidigare än vad de lovat! Kanske att det skulle ta upp till två veckor innan de gjorde det fick vi höra, men de var väldigt snabba. Idag har vi skickat in preliminär ansökan (med info om mina föräldrar, var jag bor, vad jag är allergisk mot, om jag är religiös etc.) och betalat in ansökningsavgiften. Hur det blir med den "riktiga" ansökningen, intervju osv. vet jag inte riktigt än, men vi tar det ett steg i taget. I mejlet från AFS stod det också "När du har kommit in med din preliminäransökan reserverar vi en plats till dig och om inte något framkommer under ansökningstiden som gör att vi inte kan anta dig till programmet, så är den platsen din!" så det låter ju ganska uppmuntrande i alla fall.

America here I come!

16/10: AFS

Tjena,

Nu har jag valt organisation! Det blev AFS. Vi skickade in en intresseanmälan igår kväll efter att vi blivit rekommenderade att välja dem av en nära vän till mamma och pappa. Nu väntar vi bara på att de ska kontakta oss!

Kramar

jatillstudentflak.tk - Låt inte polisen stoppa dem!

studentflak


Vad vore studenten utan studentflak? Jag vill då inte missa det när jag går ut 3an!

6/10: Tips

Hej alla!

Jag har ett ganska bra tips, om ni inte redan tänkt på det förstås. Om du vill ha broschyrer hem i brevlådan snarare än att bara kolla på alla organisationers hemsidor så är det lätt att beställa gratis broschyrer på de flestas hemsidor. Men, en del har inte den funktionen, och då kan du bara mejla till dem och fråga efter broschyr. Quest har redan, och AFS har lovat, att skicka mig deras broschyrer. Quests broschyr var inte så bra, bara hemsidan (som har för lite info, enligt mig) på papper, men det är i alla fall bra service, haha!

Kramar


4/10: Jämförelse av organisationer

Hej igen,

Broschyrer från olika organisationer har börjat drösa in i brevlådan. Hittills har vi fått Aspect, STS, EF och Speak, men alla säger i princip samma saker "Du kommer att ha ditt bästa år någonsin!" Bla, bla, bla... Men sen så skriver de ju lite om försäkringar, kontaktpersoner osv. och det verkar vara väldigt bra i alla organisationer. Jag antar att när det kommer till kritan så får man gå på deras rykte och pris. (Fast Speak erbjuder ju stat-val i USA förstås... Lockande.)
Aspect och Speak verkar vara ganska säkra, lite krångel med anmälningar och så kanske, men om man tex. hamnar i en dålig familj så verkar det inte vara något problem att byta. EF och STS däremot verkar vara väldigt bra, utan krångel med anmälningar och så, men om man råkar ut för en dålig familj eller kontaktperson så verkar det som om man inte kan få någon hjälp. Det är i alla fall mitt intryck av alla skräckhistorier om utbyten som man hört.
YFUs broschyr har jag laddat ner, och de verkar väl lite som Aspect och Speak antar jag. Jag har inte hört så mycket om YFU, men jag tar det som ett gott tecken (inga skräckisar här inte!)
Det här stipendiet som hade med min gymnasie linje IB att göra struntar jag nog i, för det verkar som ett dåligt alternativ för mig nu när jag har tittat på det lite mer noga. Quest har jag nästan gett upp på; jag mejlade och frågade om broschyr men de har inte ens svarat.
Exploricas broschyr väntar jag på, men från vad jag hört så är de inte särskilt bra. Väldigt oorganiserade och håller inte riktigt vad de lovar, om man hittar sin egen värdfamilj tex. Nu är det inget problem för mig, men det ger inget bra intryck. Sen så har jag ju enfarenhet av Explorica när det gäller språkresor (jag var i USA med dem tre veckor i sommras, 2006) och mitt intryck av dem då var ganska bra, men kanske lite åt det oorganiserade hållet. Krångel med en del inte-så-viktiga detaljer, men i alla fall. (Ledarna var ganska otrevliga ibland också, men det hör inte hit, haha!)
Hursomhelst, Explorica är en kategori för sig, och det verkar inte bli dem vi anlitar den här gången, så nu måste jag välja mellan de små och de stora organisationerna. Om jag väljer de mindre kanske jag får förvänta mig en del krångel och väljar jag de större finns det en liten, liten risk att jag hamnar på ett dåligt ställe utan hjälp. Det här är mitt intryck. Vad tycker ni?

Kramar

1/10

Hallå!

Jag har bestämt mig för att åka på ett utbytesår skolåret 07/08! Jag är så taggad! Förmodligen blir det USA, men jag funderar på Nya Zeeland, Australien och kanske, kanske Storbritannien eller Irland också.
Just nu håller jag på att välja organisation; Aspect, EF, Explorica, Speak, STS, YFU och Quest har jag kontaktat om broschyrer och information. Sen så kan jag ansöka om någon sorts stipendie från någon organisation som har med International Baccalaurate (min gymnasie linje) att göra. Det skulle täcka de två sista årens studier på IB-programmet utomlands, men det är tydligen väldigt svårt att få. Och två år? Som min pappa sa, det är ju som att flytta hemifrån. Vi får se hur det går.
Någon som har tips på organisationer? Man har ju hört skräckhistorier från de flesta...

Kramar